Roestvast staal (RVS) is een legering die voornamelijk bestaat uit ijzer en chroom.

Door de toevoeging van 12% tot 20% chroom ontstaat er een beschermende laag die roest voorkomt. Een extra toevoeging van nikkel verhoogt de corrosiebestendigheid en maakt het staal austenitisch (niet-magnetisch).

Op de markt bestaan er verschillende RVS-series voor voedingsmiddelen, volgens de Amerikaanse AISI-norm:

  • Serie 200 (AISI 201, AISI 202, …): minimaal 12% chroom en ongeveer 2% nikkel.
  • Serie 300 (AISI 304, AISI 316, …): tot 18% chroom en 10% nikkel.
  • Serie 400 (AISI 430, AISI 441, …): tot 18% chroom, zonder nikkel.

Vergelijking van de series:

  • Serie 200 biedt de zwakste bescherming tegen corrosie. Hoewel austenitisch, zijn ze niet betrouwbaar in culinaire omgevingen en worden ze vooral op de Aziatische markt gebruikt.
  • Serie 300 biedt de beste bescherming. Vooral RVS AISI 304 is geschikt voor de meeste toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie, farmacie, laboratoria en decoratie, met uitzondering van zeer veeleisende omgevingen zoals de maritieme sector, chirurgie of cleanrooms.
  • Serie 400 is een goed compromis. RVS AISI 430 is magnetisch, maar heeft een goede corrosiebestendigheid voor traditioneel gebruik in de voedingssector. Het wordt echter afgeraden in gevoelige omgevingen zoals viswinkels, slagerijen of kustgebieden.